Forumul Democrat al Germanilor din România

Excelenței Sale, domnului Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, i-a fost decernată Insigna în aur a FDGR.

Prieten al minorității germane

Excelenței Sale, domnului Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, i-a fost decernată Insigna în aur a FDGR. Festivitatea a avut loc în 25 iunie în Sala Oglinzilor a sediului FDGR din Sibiu, la ea au participat domnii Reinhart Guib și D. Dr. Christoph Klein, episcopul actual al Bisericii Evanghelice C.A. din România și predecesorul său în această funcție, ambasadorul Emil Hurezeanu, membrii ai Consiliului director al FDGR și directori de fundații.  

            În discursul său de salut, președintele FDGR dr. Paul-Jürgen Porr l-a denumit pe ambasadorul Meier-Klodt ”prieten și avocat al minorității germane” și a anunțat hotărârea Consiliul director, luată cu unanimitate de voturi, de a acorda Excelenei Sale această înaltă distincție la încheierea mandatului la București. Laudatio in integrum a fost prezentat de deputatul FDGR Ovidiu Ganț.

În cuvintele sale de mulțumire, ambasadorul Meier-Clodt s-a adresat ”prietenilor dragi” și a trecut în revistă felul în care a făcut cunoștință cu minoritatea germană și activitatea acesteia. Înainte de a-și începe mandatul, știa de existența ei, de modul în care mijlocea relațiile româno-germane și de istoria ei grea, la fața locului a constatat cu uimire, cât de activă, influentă și importantă este. Faptul că de câteva ori a acționat ca și avocat al ei, l-a explicat prin angajamentul său în apărarea valorile europene, acest angajament fiind de interes comun. A avut cuvinte de laudă pentru implicarea multiplă a reprezentanților FDGR și și-a exprimat gratitudinea pentru întâlnirile avute și experiența plăcută.   

Cuvântarea ținută de deputatul Ovidiu Ganț (online) cu ocazia decorării Excelenței Sale, domnul Cord Meier-Klodt, ambasadorul RFG în România, de către Federația Comunităților Evreiești din România cu Medalia de onoare „Prieten al Comunității Evreiești”. Festivitatea a avut loc la Tempul Coral din București în 23 iunie 2021.

Stimate domnule președinte al FCER, dragă Silviu Vexler

Eminența voastră, domnule Prim-Rabin Rafael Shaffer,

Sehr geehrter Herr Botschafter Meier-Klodt

Stimate doamne, stimați domni,

Încep prin a-mi exprima scuzele și regretul de a nu putea fi alături de dumneavoastră. Din păcate nu am reușit să găsim o dată care să ne permită să fim simultan la București:

domnul președinte Vexler, domnul Meier-Klodt și cu mine. Doresc să-i mulțumesc domnului președinte Vexler pentru această inițiativă și pentru posibilitatea de a mă adresa dumneavoastră. Este o situație fără precedent, ca într-o întâlnire la asemenea nivel, deputatul minorității germane să poată aduce elogii publice ambasadorului Germaniei la Templul Coral. Sunt cu atât mai recunoscător cu cât aspectul simbolic al evenimentului este copleșitor.

În cei 20 de ani de activitate politică de reprezentare a minorității germane am cunoscut opt ambasadori ai Germaniei, cu care am colaborat îndeaproape, cu unii mai bine, cu alții mai puțin bine.

            Colaborarea cu domnul ambasador Meier-Klodt, a fost una apropiată și cu rezultate excelente. De aceea cred că mă pot exprima în cunoștință de cauză legat de activitatea domniei sale în România, pe care o apreciez ca fiind foarte bună.

A avut șansa pe care o au puțini ambasadori, de a gestiona Președințiile Consiliului UE, atât cea a României cât și a Germaniei, fiind confruntat cu situații incomode, mai ales în primul caz, pe care le-a depășit cu eleganță diplomatică deosebită.

Sigur că a făcut o treabă excelentă în a susține interesele țării sale, dar și de a dezvolta relațiile bilaterale, reprezentând cu cinste Germania ca principal partener comercial și investitor în țara noastră.

Totodată a acționat cu determinare și angajament și ca reprezentant al unui partener UE și NATO al țării noastre, apărând chiar în public litera și spiritul tratatului UE atunci când acestea erau puse sub semnul întrebării de către unii la București.

A sprijinit minoritatea germană, așa cum trebuie să o facă fiecare ambasador al Germaniei, conform tratatului de prietenie dintre cele doua țări încheiat în 1922, dar nu formal ci punând mult suflet.

Dincolo de toate acestea a mai făcut un lucru deosebit. A susținut exemplar comunitatea evreiască din România, împărtășind totodată relația de prietenie și colaborare atât între FCER ți FDGR, cât și cea personală dintre Silviu Vexler și mine.

            Făcând acest lucru a reprezentat cu cinste Germania democratică și europeană, născută pe ruinele celui de al Treilea Reich, principalul răspunzător pentru Holocaust. A reprezentat noua Germanie, bazată pe Constituția din 24 mai 1949, unde la articolul 1 scrie că ,,demnitatea umana este intangibila”. O Germanie în care astăzi reabilitarea unor criminali de război sau împotriva umanității este exclusă, atât în societate (nume de străzi, statui), în biserică (slujbe), parlament (discursuri) sau justiție. Tot in Germania antisemitismul și propagandă de tip fascist sunt sancționate de stat; spre exemplu nu poate exista o clădire pe care să scrie NSDAP și statul să nu aibă reacție, ba mai mult, justiția să închidă ochii spunând că nu are legătura cu partidul nazist. Un exemplu de urmat și pentru țara noastră unde mai avem multe de făcut din acest punct de vedere.

Atitudinea domnului Ambasador Meier-Klodt ne-a încurajat să mergem pe drumul pe care l-am început în 1990, de asumare a propriei istorii, de a condamna cu hotărâre crimele comise în perioada Holocaustului, inclusiv de către unii reprezentanți ai minorității germane, de a ajuta victimele și urmașii lor și de a stabili o relație de strânsă prietenie și colaborare cu comunitatea evreiască.

Pentru toate acestea și multe altele doresc să îi mulțumesc public domnului ambasador și să-i urez multă sănătate și succes în activitatea viitoare.

Viel Gesundheit und Erfolg, lieber Herr Botschafter!

Jugendforen