Ședințele reprezentanților FDGR

Cea de-a doua ședință ordinară a Adunării Reprezentanților FDGR din anul curent a avut loc vineri, 22 noiembrie, în Sala oglinzilor la sediul FDGR din Sibiu. În același loc s-a întrunit și Consiliul de Conducere al FDGR. Ambele ședințe au fost conduse de președintele organizației, dr. Paul Jürgen Porr, la ea au participat reprezentanți din toate cele cinci organizații regionale și a organizației de tineret, deputatul Ovidiu Ganţ și Subsecretarul de stat în Departamentul pentru relații interetnice, Christiane Cosmatu, la Adunarea Reprezentanților au fost de față de asemenea directori ai fundațiilor FDGR și ca oaspeți consulul RFG la Sibiu, Hans Erich Tischler, consulul onorific al Austriei, Andreas Huber, Rainer Lehni, recent ales în funcția de Președinte a Asociației Sașilor Transilvăneni în RFG, și Ilse Welther, Președinta Asociațiilor germanilor emigrați constituite pe baza originii din aceiași localitate. În seara zile de 22 noiembrie, în sala Teatrului Național Radu Stanca, a avut loc o gală prilejuită de aniversarea a 30 de ani de la înființarea FDGR și a 50 de ani de Emisiune în Limba Germană la TVR.
În raportul său în fața Adunării Reprezentanților, președintele Dr. Porr a menționat cele mai importante evenimente care au avut de la precedenta Adunare a Reprezentanților în aprilie a.c. El a menționat vizita efectuată de Cancelarul Germaniei Angela Merkel și Președintele României Klaus Iohannis la 9 mai la sediul FDGR, dar și alte vizite ale unor delegații. O altă temă abordată a fost ședința Comisiei mixte româno-germane pentru problemele minorității germane care a avut loc în iunie la Sibiu și recenta Conferință pentru alocarea sprijinului financiar acordat minorităţii germane din România în 2020 din bugetul RFG de la Berlin. În continuare a trecut în revistă evenimentele culturale la nivel regional sau local ale FDGR cât și cele două ateliere pentru potențiali candidați la alegerile locale, organizate cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer. Dr. Porr a informat deasemenea că după instalarea Guvernului Orban, minorității germane i-a fost încredințat postul de Inspector șef adjunct la Inspectoratul Școlar Județean, ocupat de Rodica Țălnariu, director adjunct al Liceului Pedagogic Andrei Șaguna. Deputatul Ovidiu Ganț a informat că a reușit să-și exercita influența politică asupra colegilor din Grupul Parlamentar, astfel încât șase dintre aceștia au votat pentru moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Dăncilă și pentru votul de investitură a Guvernului Ludovic Orban, voturi care au fost hotărâtoare pentru schimbarea guvernului. El a informat că a fost adoptată legea pentru mărirea despăgubirii persoanelor urmărite din motive politice din care fac parte și deportații în URSS și Bărăgan, și anume de la 400 la 700 lei lunar pentru fiecare an de detenție, și că este co-inițiatorul legii de înființare a Muzeului Holocaustului la București în semn de mulțumire pentru solidaritatea arătată de Comunitatea Evreilor în fața campaniei de denigrare a minorității germane de politicieni ai PSD.
În fața Adunării Reprezentanților au mai prezentat scurte rapoarte Subsecretarul de Stat Christiane Cosmatu din activitatea în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Carmen Reich-Sander și Dr. Cristian Chioncel din comisiile FDGR pentru învățământ respectiv economie, iar din comisiile Consiliului pentru Minoritățile Naționale Carmen Cobliș (cultură), Christiane Cosmatu (învățământ), Benjamin Józsa (finanțe) și Christian Töpfer (juridică).
În ambele ședințe, Erwin Josef Țigla a prezentat pregătirile care au loc pentru Comemorarea a 75 de ani de la deportarea etnicilor germani în URSS, festivități care vor avea loc la 24 și 25 ianuarie 2020 la Reșița. În cadrul Ședinței Consiliului de Conducere, avocatul dr. Dan Virgil Pascu a informat despre demersurile care trebuie întreprinse în aplicarea legii 129/2019 și au fost discutate o serie de probleme administrative.