Decada Culturii în Banatul Montan

Decada Culturii în Banatul Montan

A 29-a ediție a „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan” are loc între 4-13 octombrie 2019 în mai multe localități, fiind cel mai important ciclu de manifestări culturale ale etniei germane din acest spațiu. În cadrul ei se desfășoară sărbătoarea „Heimat”-ului germanilor din Banatul Montan și Sfânta Liturghie festivă de mulțumire (cea de a XXVI-a ediție) la Oravița, cea de a 17-a Întâlnire a formațiilor muzicale și a corurilor germane în Banatul Montan, „Parada Portului Popular German la Reșița” (cea de a XXV-a ediție), jubileele împlinirii a 15 ani de la inaugurarea la Reșița a Centrului German de Tineret, Documentare și Cultură / Biblioteca Germană „Alexander Tietz” și a 20 ani de la înființarea formației de dansuri populare germane „Enzian = Gențiana” din Reșița. Se vor desfășura deasemenea tradiționalele sărbători de Kirchweih („ruga” romano-catolică) dar și alte manifestări la Anina - Steierdorf, Bocșa, Caransebeș, Dognecea, Gărâna, Oravița, Oțelu Roșu, Reșița, Sasca Montană, pentru a doua oară la Timișoara și pentru prima oară la Radna / Lipova.
În cadrul ediției din acest an se vor organiza manifestări dedicate jubileului a 300 de ani de la colonizarea Caransebeșului și cu germani (1719 - 2019), manifestări dedicate aniversării a 135 de ani de la nașterea și comemorarea a 45 de ani de la trecerea în eternitate a pictorului și sculptorului Tiberiu Bottlik (1884 - 1974) și a aniversării a 100 de ani de la nașterea pictorului Iosif Vasile Gaidoș (1919 - 1998).
„Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, ediția 2019, se dorește a fi, ca și cele din anii precedenți, o punte de legătură între ceea ce a fost și ceea ce va fi în viitor. În cadrul manifestărior se vor reuni și în acest an într-o cunună a prieteniei, a stimei și înțelegerii reciproce toți locuitorii Banatului Montan.
Programul detaliat al ciclului de evenimente culturale vezi:
http://www.dfbb.ro/content/pdftext/KD2019_Programm_RO.pdf