Zilele Șvabilor Bănățeni

Ediția a 14-a a Zilelor Șvabilor Bănățeni a avut loc la Timișoara în 15 și 16 iunie. La evenimentul care marchează o întâlnire a șvabilor de pretutindeni și afirmare a tradițiilor au fost în jur de 800 de participanți activi, peste 700 persoane în port popular și membrii a trei fanfare din Banat și din Germania. La festivitate au fost prezenți ca oaspeți de seamă împuternicitul Guvernului Federal pentru problemele imigranților de origine germană și minorități Bernd Fabritius, Barbara Stamm, fost președinte al Landtag-ului din Bavaria, deputatul FDGR Ovidiu Ganț, consulul german la Timișoara, Ralf Krautkrämer, și președintele Asociației Șvabilor Bănățeni în Germania, Peter Dietmar Leber.
Un moment deosebit de festiv al evenimentului l-a constituit duminica, după slujba religioasă, parada portului popular prin centrul orașului urmată de dansul participanților, ceea ce a atras un foarte numeros public. Sâmbătă după amiaza a avut loc un program cultural la sala festivă a Liceului de musică Ion Vidu, în cadrul căruia pe scenă au urcat fanfara din Anina, formațiile de dansuri populare „Steierdorfer Edelweiss“, „Warjascher Spatzen“, „Buntes Sträußchen“, „Banat JA“ Arad, „Hänschenklein“, „Bunter Herbstreigen“ și „Banater Rosmarein“ din Timișoara, „Billeder Heiderose“, „Edelweiß“ din Detta, „Hatzfelder Pipatsche“, „Enzian" din Reșița cât și formații de dansuri din Spaichingen și München, fanfara „Original Banater Dorfmusikanten“, din Reșița corul Franz Stürmer, „Trio Enzian“ și „Intermezzo" iar din Timișoara „Liederkranz“ și „Banater Musikanten“.
În 14 iunie au fost aniversați 25 de ani de la inaugurarea Casei Adam-Müller-Guttenbrunn, pe tot parcursul evenimentelor au mai avut loc și Zilele culturale și economice germane. Organizatorii zilelor Șvabilor Bănățeni au fost Forumul Democrat al Germanilor din Banat și Forumul tineretului Banat. Festivitatea din cadrul Casei Adam-Müller-Guttenbrunn a fost organizată de fundația cu același nume iar zilele culturale și economice germane de Clubul Oamenilor de Afaceri de limbă germană din Banat, Consulatul Germaniei, orașul Timișoara și Clubul de fotbal Ripensia.