Comisia româno-germană

Comisia interguvernamentală româno-germană pentru problematica etnicilor germani din România s-a reunit în data de 13 iunie la Sibiu, în cadrul celei de-a XXII-a sesiuni. Reuniunea a fost co-prezidată de George Ciamba, ministrul român pentru Afaceri Europene, și Bernd Fabritius, împuternicit al Guvernului Federal pentru problemele imigranților de origine germană și minorități. Din cele două delegații au făcut parte dr. Paul-Jürgen Porr, președintele FDGR, deputatul FDGR Ovidiu Ganț, ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, și cel al României în Germania, Emil Hurezeanu, reprezentanți din ministere dar și președinții Asociației Șvabilor Bănățeni și ai Sașilor în Germania, Peter Dietmar Leber și Herta Daniel.
Cei doi co-președinți și-au exprimat convingerea că minoritatea germană poate oferi o contribuție pentru a întări relațiile de bună prietenie între România și Germania și să construiască punți culturale și civice între cele două state. În protocolul care s-a semnat între oficiali ai României și Germaniei se subliniază importanța comunității germane ca legătură bi-culturală cu caracteristici proprii între România și Germania.
Comisia interguvernamentală a abordat într-o atmosferă prietenească și probleme sensibile cu privire la minoritatea germane, în centrul discuțiilor fiind cele legate de sprijinul acordat sistemului de învățământ în limba germană din România și finanțarea locurilor în cămine pentru vârstnici în care sunt cazați în majoritate persoane aparținând acestei comunități.
Au fost tematizate deasemenea atacurile calomnioase lansate de înalți reprezentanți a partidelor coaliției de guvernare la adresa minorității germane. Dr. Fabritius a mulțumit comunității evreiești din România, care în spiritul protecției minorităților s-a solidarizat cu minoritatea germană.