Merkel și Iohannis la FDGR

Cancelarul Germaniei Angela Merkel și Președintele României Klaus Iohannis au făcut la sfârșitul summit-ului celor 27 șefi de stat sau guvern din Uniunea Europeană la Sibiu din 9 mai o vizită la sediul FDGR, unde au fost întâmpinați în Sala oglinzilor de peste 100 de reprezentanți ai minorității germane din întreaga țară,.
În salutul său, dr. Paul Jürgen Porr, președintele FDGR, a menționat că este prima vizită pe care un cancelar german o face minorității germane și a mulțumit pentru ajutorul constant pe care RFG îl acordă minorității. În cadrul incursiunii în istoria germanilor din România a subliniat conviețuirea pașnică interetnică și interconfesională de secole în Transilvania, Banat și Bucovina. El a vorbit despre funcția de punte pe care minoritatea germană o are între cele două țări, a amintit însă și de campania de denigrare a FDGR pe care o duc politicieni ai alianței de guvernare.
Cancelarul german și-a exprimat bucuria de a fi oaspete la Sibiu. Angela Merkel a vorbit despre ”funcția importantă pe care minoritatea germană o are în a arăta, că România este o democrație”, chiar dacă există ”faze, în care asupra democrației există o presiune puternică”. Ea a asigurat că RFG pune preț pe respectarea ”statului de drept, a protecției minorităților și a diversității culturale în toate țările member ale UE”.
Președintele Iohannis i-a salutat pe cei prezenți ”din inimă” și a subliniat că, modul în care România își tratează minoritățile naționale este un punct care poate fi inclus cu mare succes în agenda strategică a Uniunii Europene pentru următorul mandat.