Ședințele Conducerii FDGR

Ședințele Conducerii FDGR

Cea de-a doua ședință ordinară a Adunării Reprezentanților FDGR din anul curent a avut loc joi, 22 noiembrie, la Casa Adam Müller Guttenbrunn din Timișoara. În același loc s-a întrunit și Consiliul de Conducere al FDGR. Ambele ședințe au fost conduse de președintele organizației, dr. Paul Jürgen Porr, la ea au participat reprezentanți din toate cele cinci organizații regionale, deputatul Ovidiu Ganţ și Subsecretarul de stat în Departamentul pentru relații interetnice, Christiane Cosmatu, la Adunarea Reprezentanților au fost de față de asemenea președinți ai Fundațiilor FDGR și a Organizației de tineret și ca oaspete Consulul RFG la Timișoara, Ralf Krautkrämer. În deschiderea Adunării Reprezentanților s-a ținut un moment de reculegere în amintirea președintelui de onoare al FDGR, prof. dr. Paul Philippi. În dimineața zilei de joi a avut loc o conferință jubiliară dedicată rolului minorităților naționale din Banat la constituirea statului național România, la care au participat și reprezentanți FDGR.
În fața Adunării Reprezentanților au prezentat rapoarte președintele dr. Porr, deputatul Ovidiu Ganț și Subsecretarul de stat Cosmatu. Dr. Porr a prezentat amănunte legate de Conferința pentru alocarea sprijinului financiar acordat minorităţii germane din România din bugetul RFG, care a avut loc în septembrie. El a relatat despre continuarea campaniei de defăimare a FDGR în mass media și măsurile luate și anume plângere la CNCD și CNA cât și demersuri juridice împotriva celor care enunță astfel de defăimări. Președintele FDGR a menționat cazul îngrijorător din județul Brașov, unde decizia de acordare a unei despăgubiri pentru un teren expropriat a fost anulată pe motiv că exproprierea s-a făcut în baza art. 3 din Legea Reformei Agrare din 1945, care a fost aplicat membrilor fostului Grup Etnic German. Președintele FDGR a relatat de asemenea despre participarea sa la numeroase evenimente culturala ale minorității germane în țară și străinătate și despre mărirea sumei alocate din bugetul RFG pentru a sprijini învățământul în limba germană.
Deputatul Ganț a menționat, că recenta Rezoluție a Consiliului Europei în cazul României și raportul MCV foarte negativ au dovedit că a fost corectă atitudinea sa de a vota împotriva reformei justiției a majorității parlamentare PSD-ALDE-UDMR. El a relatat despre buna colaborare cu deputatul Comunităților Evreiești, Silviu Vexler, și luările sale de cuvânt împotriva denigrării FDGR. În Consiliul de Conducere a fost adoptată decizia, de a se demara și în cazul ultimelor atacuri împotriva FDGR (două emisiuni la TVR1 la oră de maximă audiență și o emisiune la Antena 3) aceleași demersuri la CNCD, CNA și în justiție ca și în cazurile de până acum. În demersurile în justiție FDGR a avut câștig de cauză în procesul împotriva istoricului prof. dr. Scurtu, care a fost condamnat la plata unei despăgubiri de 6000 Lei cât și a costurilor procesului și publicarea în ”Cotidianul” (unde apăruse articolul) a sentinței judecătorești.
În fața Adunării Reprezentanților au mai raportat Subsecretarul de Stat Christiane Cosmatu despre evenimente în limba germană la București cât și pregătirea raportului de implementare a Convenției cadru pentru Protecția minorităților naționale în România. Martin Bottesch a prezentat raportul Comisiei pentru învățământ iar dr. Christian Chioncel pe cel al Comisie economice a FDGR. Dr. Klaus Fabritius a relatat din activitatea comisiei de cultură a Consiliului pentru Minorități Naționale și a citi raportul comisiei juridice a Consiliului.
Adunarea Reprezentanților a hotărât înființarea unui post, deocamdată pe o perioadă limitată, pentru un referent pentru probleme de învățământ în cadrul FDGR, care va avea sarcina să coordoneze traducerea și elaborarea de manuale. S-a discutat deasemenea despre sprijinul acordat de fundațiile economice la înființarea de întreprinderi mici și mijlocii cât și a unor activități culturale. Consiliul de Conducere a adoptat o rectificare bugetară.

(rezumat)