Teolog, istoric, politician

La moartea prof. dr. Paul Philippi, preşedintele de onoare al FDGR

Paul Philippi a fost una dintre personalităţile de excepţie ale minorităţii germane din România. În urma sa rămâne o vastă operă de scrieri teologice, istorice şi politice.
Paul Philippi s-a născut în 21 noiembrie 1923 la Braşov şi a murit în 27 iulie 2018 la Sibiu. După bacalaureat a fost înrolat în 1943 în Waffen-SS, devenind prizonier de război american în 1945. În 1947 şi-a început studiile de teologie la Erlangen iar mai apoi în Elveţia, obţinând doctoratul şi în 1963 titlul de profesor universitar în domeniul teologiei practice. Între 1971 şi 1986 a condus Institutul pentru Ştiinţe diaconice (Institut für Diakoniewissenschaftlichen) al Universităţii din Heidelberg. În 1974 i-a fost acordat titlul de doctor honoris causa al Institutului Teologic Protestant din Cluj şi Sibiu.
În 1979 a fost invitat ca profesor oaspete la Facultatea de Teologie la Sibiu, în 1983 revenind în România, s-a angajat ca profesor permanent la Facultatea de Teologie din Sibiu.
În 1989 a fost membru fondator al Forumului Democrat al Germanilor din România, al cărui preşedinte a fost în perioada 1992-1998, după care a rămas preşedinte de onoare al acestuia. Cu diplomaţie şi tenacitate a reuşit să schimba paradigma politicienilor faţă de minoritatea germană şi anume în a nu discuta despre problemele minorităţii decât în prezenţa reprezentanţilor ei. De nenumărate ori a arătat rolul deosebit pe care această comunitate îl poate juca în dezvoltarea ţării datorită istoriei, a experienţei şi a tradiţiilor sale.