Consiliul de Conducere la Satu Mare

Consiliul de Conducere la Satu Mare

Consiliul de Conducere al FDGR s-a întrunit în a doua sa şedinţă ordinară din acest an vineri, 15 iunie, la Satu Mare. În intenţia de a vizita organizaţiile FDGR din ţară şi a nu se întruni doar la Sibiu, Consiliul de Conducere a dat curs de această dată invitaţiei lansate de Josef Hölzli, Preşedintele Organizaţiei Regionale Transilvania de Nord. Şedinţa a fost condusă de Preşedintele FDGR dr. Paul-Jürgen Porr, la ea au participat reprezentanţi ai celor cinci organizaţii regionale cât şi deputatul FDGR, Ovidiu Ganţ.
În cadrul discutării problemelor politice Preşedintele Porr a prezentat o informare despre lucrările Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problemele etnicilor germani din România, care s-au desfăşurat în 12-13 iunie la Berlin. Preşedintele FDGR a menţionat problemele abordate de el în faţa comisiei, acestea fiind: lipsa manualelor şcolare în limba germană, lucrările de reabilitare ale clădirilor Liceului „Lenau“ la Timişoara şi a Liceului „Rebreanu“ din Bistriţa, neocuparea postului de inspector general adjunct în judeţul Sibiu de către un reprezentant al minorităţii germane, scăderea salariului directorului Centrului de Formare pentru educatori în limba germană în urma majorării salariilor învăţătorilor, problema bisericilor fortificate şi construcţia ilegală a unei terase în imediata apropriere de Cetatea din Cisnădioara. În ceea ce priveşte sprijinul economic acordat fundaţiilor FDGR, el a subliniat importanţa sprijinirii cu aceleaşi sume ca până acum şi că este necesară o creştere a salariilor angajaţilor din instituţiile sociale ale minorităţii germane pentru a preîntâmpina migrarea lor în sistemul de stat, unde salariile au fost mărite. Dr. Porr a menţionat în faţa Comisiei campania de denigrare dusă de unele medii împotriva FDGR şi că Guvernul român nu a dat curs până acum solicitării deputatului Ganţ de a se delimita de aceste afirmaţii.
Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ a informat în legătură cu situaţia politică din Bucureşti, pe care a catalogat-o „catastrofală“. El a afirmat că a votat împotriva tuturor proiectelor de legi din domeniul justiţiei şi a economiei, aflâdu-se de facto în opoziţie. Întâlnirile cu Ministrul Culturii George Ivaşcu privind proiectele cu finanţare UE a unor renovări de biserici fortificate cât şi cu ministrul Educaţiei Valentin Popa în problema manualelor şcolare s-au soldat fără succes. În schimb a reuşit să intervină pentru rezolvarea taxei de acreditare cerută Centrului de îngrijire paleativă la Sibiu şi în problema salariilor redactorilor de limbă germana la Radio Timişoara. În continuare a informat despre discuţii şi întâlniri cu politicieni germani cu ocazia vizitelor în Germania şi la Parlamentul European.
În cadrul şedinţei, directorul executive al FDGR Benjamin Józsa a informat reprezentanţii prezenţi în legătură cu stadiul în care se află procesele intentate de FDGR istoricului Ioan Scurtu cât şi jurnaliştilor Mănăstire, Nistorescu şi Golban. Membrii Consiliului de Conducere au discutat asupra necesităţii elaborării unei ordini pentru desfăşurarea alegerilor în cadrul organizaţiilor şi au fost informaţi în legătură cu evenimentele care vor avea loc pentru a marca vei 100 de ani ai minorităţii germane în România unită.

(rezumat)