Zilele literare germane la Reşiţa

Zilele literare germane la Reşiţa

Cea de-a 28-a ediţie a „Zilelor literare în Reşiţa“ au fost deschise în 13 aprilie în biblioteca „Alexander Tietz“ prin Erwin Josef Ţigla. La această ediţie au participat scriitori din România. Germania, Austria, Ungaria şi Slovenia.
În prima zi a evenimentului a citi mai întâi poeta Nora Iuga, căreia i-a fost recent decernat premiul special al revistei “Spiegelungen” editată de Institutul pentru literatură şi istorie germană din Sudestul Europei de pe lângă Universitatea Ludwig-Maximilian din Munchen. În continuare au prezentat părţi din operele lor Joachim Wittstock, Bianca Barbu, membră a cercului literar “Stafette” din Timişoara, şi Kristiane Kondrat, născută în Reşiţa, care trăieşte azi în Augsbrug. În încheierea primei zile a fost prezentată o carte editată de Ilse Hehn.
Mai multe cărţi, ai căror autori sunt Nelu Brădean-Ebinger, Ilse Hehn, Edith Ottschofski, Hans Dama,Olga Kobylanska, Veronika Haring, Ales Tacer şi Ivan Korponai, au fost prezentate în cea de a doua zi a evenimentele. Majoritatea autorilor fiind prezenţi, aceştia au şi citit din ele. Johann Schuth, editorul publicaţiilor Asociaţiei autorilor şi artiştilor germani din Ungaria, a făcut prezentarea unui album retrospectiv, apărut anul trecut la Budapesta.
Duminica, 15 aprilie, participanţii au întreprins o călătorie la Vrsac în Serbia, unde autorii din România, Germania, Austria, Ungaria, Slovenia şi Serbia au participat în biblioteca oraşului la un matineu literar. Luni, poeta Nora Iuga a citi în faţa elevilor Colegiului Naţional „Diaconovici - Tietz“ din Reţiţa. În după amiaza aceleiaşi zile a avut loc la teatrul vechi din Oraviţa prezentarea cărţii „Oraviţa: viziuni / Orawitza: Visionen“, editată de Gheorghe Jurma şi Erwin Josef Ţigla.