Consiliul Director la Reşiţa

Consiliul Director la Reşiţa

Consiliul Director al FDGR s-a întrunit sâmbătă, 18 noiembrie, în şedinţă ordinară la Reşiţa, unde a avut loc o festivitate cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa. În cadrul festivităţii, preşedintele FDGR, dr. Paul-Jürgen Porr, l-a decorat pe iniţiatorul şi conducărorul asociaţiei, Erwin Josef Ţigla, cu insigna în aur a FDGR, laudatio fiind ţinut de deputatul FDGR, Ovidiu Ganţ. La şedinţa Consiliului Director au participat reprezentanţi din toate cele cinci organizaţii regionale cât şi deputatul Ganţ, Christiane Cosmatu, subsecretar de stat în Departamentul pentru relaţii interetnice şi, în calitate de oaspete, Karl Ludwig Lupşiasca, unul dintre fondatorii FDGR în Banatul Montan şi preşedintele acestuia timp de mai mulţi ani. În deschiderea şedinţei a fost ţinut un minut de reculegere în memoria fostului preşedinte al organizaţiei FDGR din Vişeul de Sus, Augustin Olear.
Ordinea de zi, adoptată în unanimitate, a cuprins o informare asupra evenimentelor politice curente. Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ a relatat în legătură cu principalele evenimente din Parlament şi a menţionat faptul că în calitate de reprezentant al minorităţii germane nu va putea vota nici recentele măsuri fiscale adoptate de guvern şi nici măsurile propuse în cadrul reformei justiţiei. Membrii Consiliului Director au discutat dacă ar fi oportună o poziţie oficială a FDGR în ceea ce priveşte moţiunea de cenzură iniţiată de PNL împotriva guvernului Tudose şi a hotarât, ca deputatului Ganţ să i se acorde încrederea, de a reprezenta poziţia FDGR. Deputatul Ganţ informase reprezentanţii FDGR că este puţin probabil, ca moţiunea să treacă, şi chiar dacă va cade actualul Primministru, el va fi înlocuit cu o altă personalitate devotată liniei politice a PSD. Dr. Porr s-a exprimat împotriva votării moţiunii de cenzură, fiind subliniat faptul, că cerinţa FDGR este un Preşedinte al Camerei Deputaţilor împotriva căruia să nu se desfăşoare nicio procedură judiciară de natură penală.
În continuarea discuţiilor politice deputatul FDGR a menţionat faptul că, în urma alegerilor pentru Bundestag, FDGR a pierdut susţinători şi prieteni importanţi în forul legislativ german, menţionându-i pe Hartmut Koschyk, Bernd Fabritius şi Christoph Bergner, la care Wolfgang Wittstock l-a adăugat pe fostul deputat Klaus Brähmig. S-a hotarât, ca acestora cât şi dnei Susanne Kastner, fost Vicepreşedinte al Bundestag, să li se acorde insigna de aur a FDGR în semn de mulţumire pentru sprijinirea minorităţii germane din România.
Dr. Porr a informat reprezentanţii FDGR în legătură cu cele discutate la Conferinţa de planificare a mijloacelor financiare acordate de statul german minorităţii germane, care a avut loc la Berlin în 15 noiembrie. Deoarece Guvernul german încă nu este format iar bugetul va fi adoptat probabil abia la vară, discuţiile au fost consultative, existând însă încrederea, că toate proiectele propuse de FGDR vor găsi finanţare. În cadrul dezbaterilor privind probleme politice au mai fost abordate situaţia manualelor şcolare cât şi a unei date potrivite pentru o Zi a Minorităţilor Naţionale.
În cadrul şedinţei au fost discutate probleme legate de organizarea unui seminar-workshop împreună cu Fundaţia Konrad Adenauer în zilele de 8 şi 9 decembrie la Sibiu, în cadrul căruia se va aborda problema alegerilor locale viitoare, dar se şi doreşte elaborarea unei platforme-program al FDGR, a explicat Benjamin Jozsa, directorul executiv al FDGR. El a informat deasemenea în legătură cu o serie de probleme şi măsuri administrative. Consiliul director a hotatât că va mări salariul brut al angajaţilor în cazul în care măsurile fiscale adoptate vor intra în vigoare, astfel ca salariaţii să nu piardă la salariul net. Deputatul Ganţ a informat că a propus în cadrul Conferinţei organizaţiilor care intermediază finanţare pentru proiecte culturale minorităţii germane o întâlnire a elevilor din licee cu limbă de predare germană în cursul verii pentru a se cunoaşte prin sport cât şi organizarea unor şcoli de weekend pentru cei care doresc să înveţe limba germană.
(rezumat)