Şedinţa Consiliului Director

Consiliul director al FDGR s-a întrunit vineri, 22 septembrie, în cadrul unei şedinţe ordinare. Şedinţa a fost condusă de Preşedintele FDGR Dr. Paul Jürgen Porr, la ea au participat reprezentanţi din toate cele cinci organizaţii FDGR regionale cât şi deputatul Ovidiu Ganţ.
Ordinea de zi, adoptată în unanimitate, a cuprins, între altele, o trecere în revistă a evenimentelor de importanţă pentru FDGR pe plan politic. Dr. Porr a relatat despre contactele avute în cursul verii cu politicieni din ţară şi străinătate, menţionând participarea la conferinţa Forumului Român-German la Bucureşti, în cadrul căruia a avut loc şi o masă rotundă dedicată viitorului minorităţii germane din România cu reprezentanţi ai generaţiei tinere. La Sibiu au avut loc întâlniri cu Primministrul landului Saxonia, Stanislaw Tillich, şi cu Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, cât şi cu o delegaţie a Uniunii Creştin-Democrate (CDU). În septembrie, Dr. Porr a participat la Berlin la deschiderea expoziţiei dedicate tuturor minorităţilor germane din Europa, ocazie cu care a avut loc o festivitate de rămas bun pentru Hartmut Koschyk din funcţia sa de Însărcinat al Guvernului federal pentru problemele emigranţilor şi a minorităţilor naţionale.
Deputatul FDGR Ganţ a relatat despre întâlnirea dintre grupul parlamentar al minorităţilor naţionale cu Premierul Tudose şi leaderul PSD Liviu Dragea, la care a pis în discuţie distanţarea guvernului faţă de unele afirmaţii denigratoare făcute la adresa minorităţii germane de membrii ai PSD şi ALDE. Deoarece nu s-a ajuns la nicio concluzie, deputatul Ganţ a declarat că nu va sprijini guvernul PSD-ALDE. În ceea ce priveşte învăţământul în limba germană, deputatul a relatat despre discuţia membrilor grupului parlamentar al minorităţilor cu Ministrul educaţiei, Liviu Pop, care nu a făcut vreo afirmaţie concretă în ceea ce priveşte problema manualelor şcolare care lipsesc sau a ocupării postului de inspector general adjunct în judeţul Sibiu cu un reprezentant al minorităţii germane. Totuşi, deputatul a comunicat şi o informaţie pozitivă, şi anume că s-a renunţat la tăierea de 10 % din bugetul acordat organizaţiilor minorităţilor anunţată în primăvară..
Membrii Consiliului director au discutat pe larg iniţiativa Minority SafePack a FUEN în contextual situaţiei internaţionale şi interne actuale pentru a formula o poziţie a FDGR. Textul unei declaraţii este în curs de elaborare şi va fi dat publicităţii în curând.
Au fos adoptate cu unanimitate de voturi propunerile de rectificare bugetară, Directorul executiv al FDGR, Benjamin Jozsa, atrăgând atenţia din nou asupra faptului că decontările sumelor cerute trebuie efectuate în termen de 10 zile de la desfăşurarea evenimentelor şi că este necesară o îmbunătăţire a disciplinei financiare. A fost adoptată deasemenea lista propunerilor de proiecte sprijinite din fonduri ale Ministerului Federal de Interne, listă care va fi discuta în Conferinţa de planificare la Berlin în 15-16 noiembrie. La acesată conferinţă vor participa Preşedintele şi Directorul executive al FDGR cât şi directorul uneia dintre fundaţiile şi preşedintele a uneia dintre organizaţiile regionale a FDGR.
Membrii consiliului director au fost informaţi despre intenţia de a se organiza cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer un schimb de experienţă cu aleşii locali şi posibili politicieni locali viitori. Următoarea şedinţă a Consiliului director ca avea loc la 18 noiembrie la Reşiţa iar Adunarea reprezentanţilor la 24 noiembrie la Sibiu.
(rezumat)