O întâlnire a tuturor saşilor

În jur de 17.000 de saşi transilvăneni din toată lumea au participat la cea mai mare întâlnire a saşilor organizată după Revoluţie în România. Întâlnirea a avut loc la Sibiu între 4 şi 6 august sub moto-ul „În lume acasă, cu inima în Transilvania”. Scopul acestei manifestări a fost întărirea comunităţii din întreaga lume, depăşind graniţele. Întâlnirea a fost organizată de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania şi Asociaţia Comunităţilor Săseşti din Germania, la ea au participat formaţii de dansuri, fanfare şi reprezentanţi ai unor comunităţi de saşi din Transilvania, Germania, Austria, Canada şi SUA.
Printre oaspeţii de onoare ai întâlnirii s-a numărat Preşedintele Klaus Iohannis, care în alocuţiunea sa pe scena din Piaţa Mare s-a referit la valorile şi personalităţile comunităţii şi i-a asigurat pe participanţi: „... indiferent de unde aţi venit astăzi la Sibiu, sunteţi acasă!”
Deschiderea întâlnirii a avut loc în 4 august de către Martin Bottesch şi Hans Gärtner, preşedinţii celor două asociaţii organizatoare. Pe scena din Piaţa Mare a avut loc festivalul de dans popular săsesc, în diferite locaţii au fost vernisate expoziţii, au fost prezentate cărţi şi au avut loc concerte.
În 5 august s-a desfăşurat parada portului popular prin centrul Sibiului, la Sala Thalia a avut loc programul festiv cu prelegeri, în diferite locaţii au avut loc alte prezentări de carte şi proiecte cât şi concerte. Întâlnirea s-a încheiat duminica cu slujba în Biserica evanghelică din Sibiu şi prezentarea unui spectacol muzical în Gradina Palatului Brukenthal din Avrig.