Dr. Porr confirmat Preşedinte

Preşedintele FDGR, dr. Paul-Jürgen Porr, a fost reales în această funcţie. El a primit voturile tuturor celor 26 de delegaţi cu drept de vot la Adunarea Reprezentanţilor întrunită vineri, 28 aprilie. Dr. Porr a fost candidatul nominalizat de Consiliul de Conducere, Adunarea Reprezentanţilor nu a nominalizat alt candidat. Dr. Porr fusese ales în această funcţie cu patru ani în urmă şi, conform statutului FDGR, noul mandat este tot de patru ani.

Adunarea Reprezentanţilor s-a întrunit la Sibiu în prima şedinţă ordinară din acest an. Au fost prezenţi reprezentanţi din toate cele cinci organizaţii regionale, ale fundaţiilor FDGR şi a organizaţiei de tineret cât şi preşdeintele de onoare dr. Paul Philippi, deputatul Ovidiu Ganţ, Christiane Cosmatu, subsecretar de stat în Departamentul pentru relaţii interetnice şi primarul Sibiului Astrid Fodor ca oaspete permanent şi coordonatoarea programelor Institutului pentru relaţii externe, Monica Kovats, ca oaspete.
Şedinţa a început cu tradiţionala cugetare a preşedintelui de onoare dr. Philippi. El a vorbit despre avantajele şi dezavantajele situaţiei de a fi minoritate naţională a celei germane din România. Preşedintele FDGR, dr. Porr, s-a referit în raportul său la cea de-a 20 sesiune a Comisiei guvernamentale mixte româno-germane, care s-a întrunit în zilele de 10-12 aprilie la Bucureşti. El a menţionat că ambele părţi au condamnat atacurile denigratoare la adresa FDGR din unele medii, dar că de partea română au existat totuşi unele probleme, pe care FDGR a fost nevoit să le demonteze. El a informat că au fost depuse sesizări la CNA şi CNCD şi trimise chemări de dare în judecată împotriva unor personae care au făcut afirmaţii denigratoare la adresa FDGR în unele medii.
Cuvinte critice la adresa coaliţiei de guvernare a exprimat şi deputatul Ovidiu Ganţ şi anume în general faţă de activitatea politică şi în particular faţă de atitudinea faşă de minoritatea germană. El i-a cerut Primministrului Grindeanu de mai multe ori să se delimiteze de afirmaţiile denigratoare la adresa FDGR, ceea ce până în prezent nu s-a întâmplat. Abia zilele acestea au fost virate sumele acordate organizaţiilor minorităţilor naţionale prin legea bugetului, alte solicitări aşteptând încă rezolvarea. Deputatul Ganţ a menţionat evenimentele desfăşurate pentru a marca cei 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie între România şi RFG şi s-a declarat dezamăgit, că în unele chestiuni, în România, situaţia azi este mai rea dacât cu 25 de ani în urmă. Rapoarte au mai prezentat subsecretarul de stat Cosmatu, preşedinţii comisiei pentru învăţământ resp. economie a FDGR, Carmen Reich-Sander şi dr. Cristian Chioncel, cât şi reprezentanţii FDGR în comisiile pentru cultură resp. finanţe ai Consiliului pentru minorităţile naţionale, dr. Klaus Fabritius şi Benjamin Jozsa.
A fost adoptată cu unanimitate de voturi execuţia financiară pe 2016 şi proiectul de buget pentru 2017, iar raportul audit a fost luat la cunoştinţă. A fost discutată şi aprobată înfiinţarea unei fundaţii care să gestioneze activitatea Tipografiei Honterus şi eventual a ziarului ADZ, directorul executive FDGR, Benjamin Jozsa, fiind însărcinat cu pregătirea împreună cu un avocat a paşilor juridici necesari în acest scop. A fost acceptată propunerea făcută de dr. Porr de a i se acorda insigna de onoare a FDGR fostului director a Fundaţiei Saxonia, Karl-Arthur Ehrmann. Consiliul de Conducere a adoptat două cereri de finanţare din partea FDGR Timişoara resp. Satu Mare.

(rezumat)