Dezbateri şi decizii

Dezbateri şi decizii

Vineri, 3 martie, a avut loc prima şedinţă ordinară a Consiliului de Conducere al FDGR din acest an. Şedinţa a fost condusă de preşedintele organizaţiei dr. Paul-Jürgen Porr, la ea au participat reprezentanţi din toate cinci organizaţii regionale cât şi preşedintele de onoare dr. Paul Philippi, deputatul Ovidiu Ganţ şi Christiane Cosmatu, subsecretar în Departamentul pentru relaţii interetnice, iar în calitate de oaspeţi primarul Sibiului Astrid Fodor şi avocatul Dr. Dan Virgil Pascu. La sfârşitul şedinţei Consiliul de Conducere a fost vizitat de noul ambasador al RFG la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, însoţit de Consulul german la Sibiu, Judith Urban.
Ordinea de zi a şedinţei, adoptată în unanimitate, a cuprins discutarea unor probleme actuale de politică, în cadrul căreia a fost dezbătută mai întâi campania de denigrare a FDGR din săptămânile trecute în unele medii de presă. Dr. Porr a afirmat că este consecinţa opoziţiei manifestate de Preşedintele Klaus Iohannis faţă de OUG 13, FDGR fiind, ca şi în campania electorală din 2014, atins şi el. Deputatul Ovidiu Ganţ a relatat despre convorbiri avute cu colegi din Bundestag şi din Parlamentul European în această problemă, de vizita deputatului PPE Markus Ferber la Bucureşti cât şi de comunicatul de presă al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, conform căruia nu există diferende juridice privind proprietăţi comunitare evreieşti între FCER şi FDGR, cum s-a afirmat în articolele denigratoare. În declaraţia politică în Parlament, deputatul Ganţ a cerut Guvernului să se delimiteze de acuzaţiile denigratoare la adresa FDGR. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, poate să adreseze în această speţă o interpelare Premierului, astfel încât acesta va fi nevoit să îşi precizeze poziţia. Deputatul FDGR a făcut propunerea, ca în Protocolul Comisiei mixte interguvernamentale româno-germane, care îşi va desfăşura lucrările la începutul lunii aprilie la Bucureşti, să fie menţionat că ambele părţi dezaprobă calomniile la adresa FDGR. Primarul Fodor a declarat că primăria nu are niciun fel de competenţe în ceea priveşte perceperea chiriei controversatei case a familiei Iohannis de pe strada Bălcescu din Sibiu. Dr. Klaus Fabritius şi Wolfgang Wittstock au propus, ca FDGR să facă sesizări şi la Consiliul pentru combaterea discriminării şi la Avocatul Poporului. În urma explicaţiilor oferite de avocatul dr. Pascu, Consiliul de conducere a aprobat cu unanimitate de voturi trimiterea unor sesizări către CNA şi Consiliul pentru combateea discriminării şi începerea unor procese civile pentru calomnie şi nerespectarea drepturilor persoanei.
În cadrul dezbaterilor pe teme politice s-a constatat deasemenea, că rezultatul obţinut de FDGR la alegerile parlamentare din noiembrie a fost mai slab, deoarece a apărut USR ca o alternativă pentru cei care până acum nu au votat partidele politice şi au dat votul lor FDGR. În ceea ce priveşte suma alocată FDGR din bugetul statului, ea este cu aproximaţie aceiaşi ca anul trecut. Deputatul Ganţ a menţionat că s-a trecut în legea bugetului, că virarea către organizaţiile minorităţilor se face lunar, indiferent de sumele din cont ale acestora.
Consiliul de conducere a adoptat în unanimitate proiectul de buget al FDGR pentru 2017 prezentat de directorul executiv Benjamin Józsa. Tot în unanimitate s-a decis, ca dr. Porr să fie candidatul Consiliului de conducere la alegerile pentru preşedinţia FDRG, care vor avea loc în cadrul Adunării Reprezentanţilor fixată pentru 28 aprilie.
(rezumat)