Zilele Germanilor din Banat

A 12-a ediţie a Zilelor Germanilor din Banat s-a desfăşurat între 29 şi 31 mai la Timişoara şi Săcălaz. Evenimentul organizat de FDG Regiunea Banat a stat sub semnul aniversării celor 25 de ani de la înfiinţarea FDG Banat şi FDGR. În debut s-au sărbătorit deasemenea cei 250 de ani de la fondarea comunei Săcălaz.
Festivitatea jubiliară de la Săcălaz a început cu o paradă a portului popular prin comună. A urmat o slujbă de comemorare, depunerea de coroane şi sfinţirea unui obelisc comemorativ în amintirea şvabilor, care au fondat comuna. La căminul cultural a fost prezentat un spectacol tradiţional al şvabilor bănăţeni urmat de un bal.
Festivitatea de la Timişoara a avut loc în sala Operei, unde Johann Fernbach a ţinut discursul festiv. Alte puncte importante au fost decernarea insigniei de aur post mortem lui Karl Singer, fostul preşedinte şi preşedinte de onoare al FDG Banat, cât şi acordarea medaliei jubiliare a FDGR unor reprezentanţi ai organizaţiilor FDG din Banat. Formaţiile culturale germane din Banat au prezentat în după amiaza de sâmbătă un program festiv, la care au participat şi formaţii de dansuri din Reutlingen şi Singen.
Duminica a fost ţinută o slujbă la Domul romano-catolic, după care a avut loc o paradă a portului popular prin centrul Timişorii şi o prezentare de dansuri şvăbeşti în Piaţa Unirii.

Click pentru a deschide: